Ompelemalla tehtävät kahvipussilaukut ovat kestäviä,käytännöllisiä ja aika nopeita tehdä. Tein ennen joulua kolme lahjaksi. Reilun kaupan kahvipusseista tuli hillitty.  Ohessa ohje.

Ompelemalla tehtävä kahvipussilaukku

Tarvikkeet: 18  kahvipussia, ompelukone ja tavallista ompelulankaa kahvipussien väristä ja hihnan väristä, maalarinteippiä, 2.5 cm leveää T-nauhaa 2,35 m,sakset ja kuulakärkikynä

1. Mieti ensin, mitkä kohdat kahvipusseista haluat näkyviin ja miltä päälle ommeltavat kahvat sopivat tähän suunnitelmaan. Olen tässä mallissa hyödyntänyt kahvipussin valmiita taitoksia, koska halusin sivulla olevan tekstin näkyviin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä uudet taitokset kumpaankin sivuun keskelle. Teetpä sitten kummallako tavalla tahansa, tee taitoksista terävät. Itse olen käyttänyt taitosten terävöittämiseen vaneripalaa, mutta kampa tai viivotinkin käyvät.

2. Kahdesta pussista tehdään yksi pitkä nauha. Pussien kuviointi voi olla alekkain tai toinen pussi ylösalaisin, kuten kuvassa. Lyhennä toisesta pussista epätasainen kohta alareunasta pois. Ja piirrä kynällä toiseen pussiin samalle kohtaa viiva.

3. Ompele sitten pussit yhteen laakasaumalla eli aseta lyhennetty pussi pitkän pussin päälle siten, että piirretty viiva peittyy. Ompele kaksi suoraa ommelta: ensimmäinen aivan reunaan ja toinen paininjalan päähän edellisestä. Piston pituus 4. Voit joutua säätämään ylälankaa kireämmälle ompelukoneessasi, että ompelujälki on hyvää myös nurjalta puolelta. Ompele pussit tehdasmaisesti sarjana eli laita uusi pari koneen alle, kun edellinen on ommeltu. Katkaise langat kaikista vasta sitten, kun ensimmäiset ompeleet on ommeltu kaikista ja ompele toiset sitten perään.

4. Leikkaa sitten edellisessä vaiheessa ommeltujen pussien nurjalta puolelta ylimääräinen saumanvarta pois.

5. Tee sitten suikaleista kahden suikaleen pareja. Aseta pussit reilun sentin päällekkäin. Käytä apuna maalarinteippiä. Ompele kaksi ommelta. Pareja tulee yhteensä 4 kpl.

6. Tee sitten näistä pareista kaksi suurempaa kappaletta eli laukun puolikkaat.Ompele samalla tavoin kahdella ompeleella kuten edelläkin. Rullaa työtä oikeasta reunasta, että saat sen sopimaan koneen alle.

7.  Seuraavaksi tehdään kumpaankin puolikkaaseen kassin yläreunan käänne. Taita sitä varten yläreunasta nurjalle puolelle 4-5 cm. Tee taitteesta terävä ja käytä pyykkipoikia tai klemmareita kiinnitysapuna. Ompele sitten oikealta puolelta kaksi ommelta, joista ensimmäinen tulee paininjalan päähän ja toinen siitä parin sentin päähän. Leikkaa sitten nurjalta puolelta ylimääräinen saumanvara pois.

8. Yhdistä seuraavaksi kassin puolikkaa toisiinsa. Leikkaa toisesta puolikkaasta alareunasta huonoa osaa pois ja piirrä kynällä toiseen puolikkaaseen samaan kohtaan viiva. Aseta sitten lyhyempi puolikas pidemmän päälle siten, että viiva peittyy. Kiinnitä teipinpalasilla kohdakkain ja ompele kaksi ommelta. Leikkaa nurjalta puolelta ylimääräinen saumanvara pois.

9. Seuraavana on kahvojen kiinnitys. Tässä mallissa kahvat kiertävät pohjan kautta, jolloin laukun kestävyys paranee. Vaihda ompelukoneeseen musta ylälanka ja ompele T-nauhasta ensin rengas laakasaumana. Sauman kohta tulee keskelle pohjaa. Teippaa kahva laukkuaihion päälle siten, että hihnojen väliin jää keskelle 13 cm väliä.  Kiinnitä sitten hihna ompelemalla nauhan kummastakin reunasta.

10. Vaihda ylälanka vaalean siniseksi. Ompele laukun sivusaumat yhdysompeleella laukun nurjalta puolelta. Ommel tulee paininjalan päähän reunasta. Käytä kiinnitysapuna pyykkipoikia.

11. Seuraavana on vuorossa pohjavekit. Vekkien leveys on n. 15 cm.  Laukun sivusauman on mentävä pohjasauman kohtaan, että saat kulmasta suoran. (Maitopurkin leveys on 7 cm, joten kaksi purkkia mahtuu hyvin rinnakkain.) Piirrä kynällä viiva ja ompele sitten suora ommel viivan kohtaan.

12. Teippaa sitten laukun yläreunasta sivusaumojen kohdat, koska laukkua oikein päin käännettäessä nämä kohdat helposti repeentyvät. Käännä laukku varovasti, mutta kuitenkin voimallisesti, oikein päin.

13. Tee laukun sisäpuolelle vielä pahvista pohjakappale. Pahviksi kelpaa vaikka aaltopahvilaatikosta leikattu kappale. Pyöristä kulmat. Avaa kaksi kahvipussia ja ompele ne yhteen. Kiinnitä ne teippaamalla pahvin päälle. Aseta pohja paikoilleen. Laukkusi on sitten valmis käyttöön. Käytössä kassin rypyt suoristuvat ja se näyttää sileämmältä.